Üdvözöljük az Ag​rár és Molekuláris Kutató- és Szolgáltató Csoport oldalán!

TDK

A csoport tudományos diákköre (TDK) elsődleges feladatának tekinti azoknak a hallgatóknak a kiválogatását, akik kiemelkedő képességűek, érdeklődnek a természettudományi, élelmiszer-tudományi kutatások iránt, és szívesen vesznek részt tudományos projektekben.

Célunk nem csak az ismereteik mennyiségének bővítése, hanem az olyan képességek fejlesztése, amelyek a mélyebb tudást, a logikai képességet, innovatív képességet alapozzák meg, mint a kreatív gondolkodás és problémamegoldás, a kritikai gondolkodás, kommunikáció, stb.

Tehetséggondozó műhelyünk 2005-től működik az Agrár és Molekuláris Kutató- és Szolgáltató Csoportban. 

A magas szintű tudományos tevékenységnek megfelelően a diákok munkáját az intézet munkatársai egyénileg felügyelik, mentorálják – minden munkatárs a saját szakterületén nyújt segítséget a hallgató egyéni témájának megfelelően. A hallgatók a mentortanáraikkal aktív kapcsolatban vannak, megvitatják a felmerülő problémákat, kérdéseikre válaszokat kapnak, eredményeiket közösen értékelik, majd új célokat, esetleg alternatívákat tűznek ki. A csoport TDK-hallgatója a legmodernebb műszereket nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is megtanulja használni, lehetősége nyílik az önálló munkára, valamint publikációs tevékenységre.

A hallgatók a munkájukat, elért eredményeiket félévente egy tudományos szeminárium keretében mutatják be. Tapasztalataink azt mutatják, hogy hallgatóink számára szükséges a rendszeres felkészítő tréningeken való részvétel a tudományos dolgozat és prezentáció sikeresebb elkészítéséhez, szakmai tudásuk és felkészültségük fejlesztéséhez.

A tehetséggondozó műhelyben végzett munkák a Nyíregyházi Egyetem Tudományos Diákköri Konferencia házi fordulóin több, a táplálkozástudományi vagy a természettudományi szekcióban is bemutatásra kerülhetnek. A legtehetségesebbek az Országos Tudományos Diákköri Konferencián is bemutathatják dolgozataikat. Az TDK dolgozat a bírálók építő javaslatainak figyelembevételével szakdolgozattá alakítható.

A csoportunk tehetséggondozó műhelyhez minden félév elején csatlakozhatsz!

Írj egy e-mailt a jjozsi@gmail.com e-mail címre, vagy gyere el személyesen a „C” épület 3. emeletén található laborjainkba, hogy személyesen tájékozódj az előtted álló lehetőségekről!

OTDK-ra nevezett hallgatóink és eredményeik:

2007:

Kalapos Balázs: Az ubiqutin konjugáló enzimek bioinformatikai elemzése. XXVIII. OTDK. Bioinformatika szekcióban KÜLÖNDÍJBAN részesült. Eredményei bemutatásra kerültek még a 2007. szeptember 07-én Szegeden megrendezésre került „Genetikai Műhelyek Magyarországon” nevű konferencián. Témavezető: Dr. Máthé Endre.

Hajla Sándor: Különböző szőlőfajták flavonoid tartalmának vizsgálata. XXVIII. OTDK. Biokémia szekció. Témavezető: Prof. Dr. Dinya Zoltán.

Kovács Tibor: Az osztódási orsó tanulmányozása vihar mutánsokkal. XXVIII. OTDK. Genetika szekció. Témavezető: Dr. Máthé Endre

Németh Tamás: Az ubiquitin konjugáló enzimek molekuláris genetikai elemzése. XXVIII. OTDK. Genetika szekció. Témavezető: Dr. Máthé Endre

2008:

Téglás Tímea: Az UbcD6 gén genetikai és molekuláris sejtbiológiai jellemzése. XXIX. OTDK. Genetika szekció. Témavezető: Dr. Máthé Endre

Varga Richárd Sándor: Élelmiszerminták genetikailag módosított szója összetevőinek vizsgálata. XXIX. OTDK. Molekuláris biológia szekció. Témavezető: Dr. Máthé Endre.

2014:

Horváth Piroska, Szilágyi Anett: Zöldségszárítmányok innovatív felhasználása túródesszertben. 2014. május 13. Budapest. XX. Jubileumi Országos MÉTE TDK. Táplálkozástudományi szekció. Témavezető: Tarek Mohamed.

Merkoszki Sándor: Különböző gomba extraktumok in vitro hatásának vizsgálata HT-29 humán eredetű vastagbél adenokarcinoma sejtek proliferációjára. 2014. május 13. Budapest. XX. Jubileumi Országos MÉTE TDK. Táplálkozástudományi szekció. Témavezető: Czapár Mária.