Üdvözöljük az Ag​rár és Molekuláris Kutató- és Szolgáltató Csoport oldalán!

K+F+I projektek

 
 
 • Balkány agráraudit mintaprojekt

A kutatás-fejlesztési programunk célja Balkány agrárauditja, azaz a termőkörzetben megtermelt szántóföldi és kertészeti kultúrák optimalizálása a magasabb jövedelmezőségi érdekében. Kutatásaink során különös figyelmet fordítunk a termőhelyi (talajtani, éghajlati) adottságok, a növényfajták biológiai potenciáljának, a termesztéstechnológia és beltartalmi paraméterek közötti sajátságos helyi összefüggések feltárása. Ennek érdekében bevizsgáljuk a balkányi termőkörzetek talajviszonyait, folyamatosan rögzítjük az éghajlati jellemzőit és az alkalmazott termesztéstechnológiákat. Továbbá a komplex analitikai kémiai vizsgálatokat kiegészítjük olyan molekuláris biológiai és funkcionális tesztekkel, amelyek segítségével új eddig ismeretlen dimenzióban térképezhető az előállított termékek bioaktív hatóanyagai. Az így kapott adatokat informatikai adatbázisban rögzítjük és más hazai, illetve nemzetközi eredmények összefüggéseiben értékeljük, hogy tudományos alapokon beazonosítjuk azokat a specifikus jellemzőket, amelyek a Balkány termőkörzetében előállított növényi terményeket egyediekké teszik és ezáltal piaci versenyképességük hatékonyan növelhető.

 • Észak-Alföld régióban termesztett zöldségek, gyümölcsök beltartalmi értékeinek meghatározása, égészségmegőrző élelmiszerek fejlesztése, előállítása

Az Észak-Alföld régó jellegzetes gyümölcseiből (alma, meggy, szilva) és zöldségeiből (vöröskáposzta, cékla) porított formájú égészségmegőrző élelmiszereket állítunk elő. Az ilyen élelmiszerek fontos szerepet játszanak az oxidatív stressz betegségek megelőzésében (szív és érrendszeri rendellenességek, nem-hormon alapú rákos daganatok és neurodegeneratív betegségek). Komplex kémiai-, molekuláris biológiai módszerekkel meghatározzuk a nyersanyagként használt gyümölcsök és zöldségek, illetve porított termékek molekuláris összetevőit, antioxidáns aktivitását, proteomikai sajátosságait, toxikus mikroszennyezőit és az egészségmegőrző komponensek biológiai hatását. Külön figyelmet fordítunk a porított termékek beltartalmi és bioaktivitási jellemzőit befolyásoló tárolási, stabiltási és mikrobiológiaiparaméterek meghatározására. Ezen összehasonlító vizsgálatok alapján optimalizáljuk a különféle porított termékek gyártási technológiáját, és meghatározzuk a termék-sspecifikus élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási paramétereket.

 • Gabona alapú funkcionális élelmiszerek kifejlesztése

A K+F munkák célja a ABO MILL Rt. Már piacon elérhető termékeire és azok gyártási technológiákra alapozott új funkcionális gabonatermékek előállítása, különös tekintettel a gabonaipari melléktermékek célzott, újszerű felhasználására. A kuató munkák egymásra épülnek, egymást kiegészítik. Egyik legfontosabb célunk a gabonaipari melléktermékek újrahasznosítása antioxidáns hatású növényi anyagkeverékek előállítására. A különböző magvakbólnyert korpa extraktokat felhasználjuk a funkcionális lisztek, illetve egyéb piacképes táplálék kiegészítők előállításához. A K+F projekt keretében az egyik fő cél többféle funkciót megvalósító lisztek keverése és élettani érték növelése a csak táplálékkal felvhető anyagok, illetveazon anyagok hozzáadásával, melyek egyben javítják a lisztekből készülttermékek élvezeti értékét. A panírporok fejlesztési célja a sütőolaj, a sütés káros hatásainak csökkentése, megelőzése a panírokhoz keverendő antioxidáns hatású anyagok révén. Ffejlesztő munkáink új, multifunkcionális élelmiszertermékeket eredményeznek, a lisztek várhatóan szélesebb körű preventív hatásúak lesznek, javítják a fogyasztók életminőségét. Egészségesebbé válhat a lisztalapú élelmiszerek fogyasztása.

 • Hidegen sajtolt napraforgómag felhasználása funkcionális élelmiszerek előállításához

A hidegen  préselt napraforgómagból, mint melléktermékből kiindulva új, egészségmegőrző funcionális élelmiszereket, élelmiszerkiegészítőket állítunk elő. Részletesen megvizsgáljuk az alapanyag kémiai, biológiai, mikrobiológiai tartalmát , azonosítjuk a fő jellemzőket. Tanulmányozzuk a vizsgálati alapanyag olajtartalmának csökkentési módszereit, valamint feldolgozási (őrlési, porítási) technológiai lépéseket és optimáljuk a folyamatokat. A feldolgozott alapanyagból különböző megjelenésű (por, krém) élelmiszereket (lisztek, sütőipari termékek, műzlik, növényi eredetű antioxidánsokkal dúsított termékeket) állítunk elő. Az előállított élelmiszereket komplexen minősítjük.

 • Szárított almatermékek gyártástechnológiájának komplex fejlesztése

K+F programunk célja a szárított almatermékek jelenlegi gyártás-technológiájának komplex elemzése a termékek minőségének javítása és melléktermékek hasznosítása érdekében. A szárított almatermékek minőségének fontos paramétere a barnulási index. A válogatott gyümölcsfélék, az oxidatív folyamatokban bekövetkező barnulásának csökkenése a gyártó alapvető érdeke. A barnulás kivédésének klasszikus módja a SO2 alkalmalzása, mellyel szemben egyre több tudományos aggály fogalmalzódik meg. Célunk a barnulás csökkenése és gátlása olyan komplex módszerekkel, melyek a meglévő alkalmazott technológia továbbfejlesztésével lehetővé teszik a SO2 teljes kiváltását, és javítják a termék minőségét. Ennek érdekében az almaszeleteket előkészítjük a természetes eredetű  biomolekulákkal és enzim- inhibitrorokkal. Mi több új technológiát dolgoztunk ki a feldolgozás során keletkező melléktermékek egyébcélú hasznosítása: a pektin, növényi savak, a flavonoidok, viaszok kivonása. Az új antioxidáns keverékek túl a barnulás- gátlási tulajdonságokon, mint funkcionális táplálék- kiegészítők adalékaiként, természetes színezékként, kozmetikum alapanyagaként is felhasználhatók lesznek.

 • Egészségvédő mélyfagyasztott tésztakészítmények kifejlesztése

A K+F munkánk célja a partnercég termékeire alapozva egészségvédő, funkcionális, kemopreventív hatású, üzemi gyártásra alkalmas, kereskedelemben hiánypótló tésztakészítmények prototípusainak kidolgozása. Munkáink egyrészt a tészta és töltelék összetételének funkcionális változtatására irányulnak, célzott betegségcsoportok kialakulásának gátlására, illetve terápiás táplálkozás céljára.

 1. A fejlesztési koncepciók, irányok megfogalmazása
 2. Inulin tartalmú tészta prototípusának kidolgozása
 3. Zöldség és gyümölcs alapú, magas antioxidáns tartalmú, tölteléket tartalmazó tésztakészítmények prototípusainak előállítása
 4. Proteáz enzimek (papain, bromelain) alkalmazhatóságának vizsgálata
 5. Próbagyártások kivitelezése az EXILFOOD Kft. Gyártósorán
 6. Töltelék prototípusok élettani hatásának vizsgálata normál és tumor eredetű sejtvonalakon
 7. In vivo egészségügyi hatások elemzése
 8. A kísérleti eredmények disszeminációja
 • Kemopreventív hatású tehéntej alapú funkcionális élelmiszere prototípusainak kifejlesztése

A tervezett K+F munkák alapját a TISZATEJ Kft. tehéntejből előállított termékei (túró, joghurt, kefir, trappista sajt, vaj), valamint a célszerűen tovább fejlesztendő technológiai háttere jelenti. A tervezett élelmiszer prototípusok célzottan tartalmaznak kemopreventív, az egészségmegőrzés és állapot befolyásolás szempontjából alapvetően fontos mikro- és makroösszetevőket.
A K+F munkák során tehát tehéntej alapú hiánypótló, egészségvédő funkcionális élelmiszerek prototípusait állítjuk elő, megteremtjük ezek előállításának technológiai hátterét. A tejalapú alapanyagokat a tudomány eredményeivel összhangban célzottan, ismert összetételű, biztonságos hazai gyümölcs és zöldség koncentrátumokkal és porokkal kombináljuk. A termékeket analitikai és mikrobiológiai, fizikai, érzékszervi, valamint in vitro biológiai vizsgálatát elvégezzük. Külön szerződéses formában orvosi vizsgálatokra is sor kerül.

 • Növényi hatóanyagok in vitro vizsgálata különö tekintettel a potenciális tumorellenes hatásokra

A rákos megbetegedések folyamatos, világméretű növekedése sürgetővé teszi hatékony tumor ellenes terápia kidolgozását, fejlesztését. Ideális esetben egy ilyen terápia kis mellékhatással bíró, természetes, tumorsejt-specifikus kezelést jelentene. Fontos feladatot jelent továbbá olyan, pl. antioxidáns hatású hatóanyagokban gazdag táplálkozási stratégiák kialakítása, mely segítségével megelőzhető a daganatos betegségek kialakulása. Napjainkra számtalan növényről, természetes növényi hatóanyagról derült már ki, hogy tumor ellenes hatással rendelkeznek. Ezen növényi hatóanyagok az előbb említett kiegészítő vagy preventív terápia ideális jelöltjeként szolgálnak. A tudományos megfigyeléseken alapuló gyakorlati felhasználás feltétele azonban a növényi hatóanyagok potenciális pozitív hatásainak és hatásmechanizmusának pontos felderítése
További fontos elem annak a felmérése, milyen gazdasági, szociális, tudományos hatással bír az ilyen növényi hatóanyagokra épülő termékek potenciális gyártása, alkalmazása. Egy ilyen alapkutatási projektben kitűzött célok megkövetelnék az aktuális nemzetközi kutatáson alapuló, de nemzeti dimenziókhoz igazodó együttműködést.
A potenciális tumorellenes hatások magukba foglalják a tumorsejtek növekedésének, szaporodásának gátlását, a természetes sejthalál program beindítását, az oxidatív károsodások csökkentését, a génexpresszió pozitív irányba való fordítását, a tumor vérellátásának csökkentését részben sejtkultúrákban (melltumor, melanoma, emésztőrendszeri tumorok, tüdődaganat, melltumor, stb), részben állatkísérletekben. Mivel pilótakísérleteink arra utalnak, hogy a magyar és román határmenti régiókból származó növényekből készült néhány kivonat szintén képes csökkenteni kolorektális tumorsejtek növekedését (nem publikált megfigyelés), jelen projektünk célja a határmenti területeken (mindkét országban) termesztett- és vadon élő növények vizsgálata, különös tekintettel azok tumorellenes hatásaira.

 •  Hidegen sajtolt napraforgómag felhasználása funkcionális élelmiszerek előállításához

Projekt partner: Középtiszai Mezőgazdasági Részvénytársaság, 5340 Kunhegyes, Szabadság tér 9-10.

Projekt célja: A Középtiszai Mezőgazdasági Részvénytársaság tulajdonában lévő biodízel üzemben alapanyagként szolgáló napraforgómag élelmiszeripari felhasználása. A projektben meghatároztuk a héj nélküli olajtökmag,  hajalt napraforgómag, sárga lenmagból sajtolt olaj és a sajtolási melléktermék a présmaradvány beltartalmi jellemzőit, egyes bioaktív összetevőit.  A préselési mellékterméből 6 ízesítésű süteménytöltelék termékcsaládot fejlesztettünk ki.